Jinekoljik Bilgiler
Jinekoloji, hanım sağlığı ve hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Daha fazla kadın hastalıkları ve doğum ana bilim dalı ile öğrenim verilen tıp fakültelerinde obstetrik, yani doğum ve ilgili patolojileri dışarda tutan ancak bir noktada onkolojiyi de ihtiva eder. Jinekoloji uzmanı hekime ise jinekolog denir.
Doktorların çoğunluğu jinekolojik muayeneyi 6 ayda veya yılda 1 kere önermektedir. Jinekolojik açıdan ilk muayene çoğu zaman 18 yaşta önerilir sadece yaşa bakılmadan ne olursa olsun jinekolojik kontrol yapılmasını gerektiren durumlar vardır. Bunlar:
- Karnın alt bölgesinde ağrı
- Adet düzensizlikleri, âdet kanamasının olmaması ya da aksaması
- Anormal kanamalar
- Dış genital organlarda ağrı, şişlik, kaşıntı, kitle ve yaralar bulunması
- Vajinal akıntı, kaşıntı ve ağrı olması
- On beş, on altı yaşına gelinmesine rağmen âdet kanamasının olmaması
- Cinsel temas yöntemiyle geçen hastalıklara maruz kalınması
Evli yahut bekar her kadın 6 ayda veya yılda bir defa hanım doğum uzmanına giderek jinekolojik muayene yaptırması çok önemlidir. Jinekolojik muayene olası hastalıkların önlenmesi için erken tanı ve tedavisinde çok önemlidir. Bir fazlaca hanım jinekolojik muayeneye gitmekten çekinebilir.
Sadece senelik muayeneler ile hanımın vajinal hastalıkları ya da yaşamını riske edecek hastalıkların erken tanısı ile ortaya çıkabilecek negatif durumların önüne geçilebilir. Örneğin genital bölgede olup biten küçük bir yara, önemsenmeyebilir. Ancak bu yara bir süre sonra enfeksiyona dönüşüp daha ciddi sorunlara yol açabilir yahut oluşan yara ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.
Vajinismus nedir
Vajinismus nedir; Vajina girişi çevresindeki kasların istem dışı kasılması sonucu cinsel ilişkinin ağrılı veya imkansız hale gelmesine verilen addır. Bu istem dışı vajina refleksi, cinsel ilişki esnasında, tamponla, doktor muayenesi ve kendi parmağı ile bile tetiklenebilir.
Laparoskopi
Laparoskopi genel anestezi altında yapılan ve göbek değişinden ince bir teleskobun karın içine sokularak karın için organlarının görüntülenmesi prensibine dayanan bir ameliyattır. Laparoskopi 1980 yıllarının ortalarına kadar genelde tanısal amaç ile uygulanan bir işlem olmasına rağmen teknolojik gelişmelere paralel olarak son zamanlarda giderek artan bir sıklıkta tedavi amaçlı uygulanmaya başlamıştır.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Sorunları
Kadınlarda İdrar Kaçırma Sorunları, İdrar kaçırma kontrol altına alınamayan ve istenmeyen idrar tutamama durumudur. Eğer bu durum düzenli olarak tıbbi bir sorun olarak kabul görmektedir. Kadınlar, erkeklere göre idrar kaçırma problemlerinde daha çok şikâyetçi olabilirler. Hastaların birçoğu doktorları ile idrar kaçırma konusunu konuşmaktan utanırlar ve tedavi olmazlar.
Kadın Hastalıkları Nelerdir?
Kadın Hastalıkları Nelerdir? Kadın hastalıklarının tam zamanında tedavi edilmesi yaşam kalitesini artırır ve ileride karşılaşacağınız sorunları önler. Bu hastalıkların birkaç tanesinden bahsedeceğiz.
Jinekolojik Onkoloji
Son yıllarda hızlı bir şekilde artış gösteren kanser, dünya da kalp hastalıklarından sonra en sık görülen ölüm sebeplerinden biridir. Kadınlarda sık rastlanan kanserler arasında meme kanseri ve başta olmak üzere genital organlara ait türler yer almaktadır.
Jinekoloji nelerdir?
Jinekoloji nelerdir? Jinekoloji, hanım sağlığı ve hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Daha fazla kadın hastalıkları ve doğum ana bilim dalı ile öğrenim verilen tıp fakültelerinde obstetrik, yani doğum ve ilgili patolojileri dışarda tutan ancak bir noktada onkolojiyi de ihtiva eder. Jinekoloji uzmanı hekime ise jinekolog denir.