Yumurtalık kanseri: Normal vücut hücreleri büyüme, bölünme ve kontrollü çoğalma yetisine sahiptir. Bazen hücrelerdeki bölünme anormal bir hal alabilir ve kontrol dışı bir hücre çoğalması halini alabilir.
Yumurtalık Kanseri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Yumurtalık kanseri: Normal vücut hücreleri büyüme, bölünme ve kontrollü çoğalma yetisine sahiptir. Bazen hücrelerdeki bölünme anormal bir hal alabilir ve kontrol dışı bir hücre çoğalması halini alabilir.
Bu şekilde tümör oluşumuna yol açarlar. Tümörler iki ye ayrılır iyi huylu (Benign) ve kötü huylu (Malign). İyi huylu tümörler organ içinde lokalize kalır, yayılma potansiyeline sahip değildir.
Kötü huylu tümörler bulundukları organa zarar verecek şekilde büyürler ve de etraftaki sağlıklı organlara yayılırlar. Ayrıca kötü huylu tümörler kan ve lenf yolu ile uzak organlara yayılabilirler.
Bir veya her iki yumurtayı tutan kötü huylu tümördür. Sık görülen bir kanser değildir, ancak tanı konduğunda hastalık oldukça ilerlemiş olup jinekolojik kanserler içinde ölüm sebeplerinin başında gelir.
Özellikle ileri yaşlarda meydana gelen kanser tipidir. Diğer jinekolojik kanserler içinde
ölüm oranı en yüksek olandır. Over kanserleri overin yüzeyindeki hücrelerden gelişebileceği gibi, iç kısmında bulunan üreme ile ilgili hücrelerden de gelişebilir.
Over tümörleri genellikle %90ı yumurtalık yüzeyindeki hücrelerden meydana gelir ve epitel hücreli tümör adını alır.
CA125 kan testi yapılarak tanı Yumurta Kanseri Riski Nasıl Azaltılır?
Doğum kontrol hapları kullanımı yumurtalık kanseri riskini azaltır. Doğum kontrol haplarının 5 yıldan fazla kullanılması yumurtalık kanserlerinde %20 lik
azalma meydana getirir. Ancak doğum kontrol haplarında özellikle ileri yaşlarda meydana gelen derin ventronbozu, kalp krizi ve felç riskine dikkat
edilmelidir.
Son yıllarda yumurtalık kanserinin tüplerden gelişine dahi görüş vardır. Bu nedenle rahim ve yumurtalığı alınan kadınlarda, tüpleri bağlanan kadınlarda
tüplerin muhakkak tam olarak çıkarılması çok önemlidir. Sadece tüpleri alınan kadınlarda yumurtalık kanseri riskinde azalma meydana gelebilir.
Özellikle BRCA1 ve BRCA2 gen mutasyonu olan kadınlarda periyodik over kanseri testlerinin yapılması oldukça önemlidir. Özellikle vajinal ultrasonografiye
ilave olarak CA125 kan testleri yapılması gerekir. Gen mutasyonları olan hastalarda rahim ve yumurtalıkların tamamen alınması başka bir seçenektir.
konulabilir bu testlerde kesin tanı konularak tedavi yoluna gidilir.
![]() |
İstanbul Genital Estetik Merkezi Üsküdar Caddesi, Yukarı Mahalle, No: 24, Kartal/ İSTANBUL |
![]() |
0532 206 58 40 |
![]() |
info@istanbulgenitalestetik.com.tr |
Asistan Derya Atasoy'dan Bilgi Alabilirsiniz. |
©2020 İstanbul Genital Estetik Merkezi | Bu site Ela Design® Yazılımları ile hazırlanmıştır.