Hotline
+905322065840

Aşılama evreleri

Aşılama evreleri

Aşılama evreleri, Aşılama tedavisine adetin 2. ya da 3. günü başlanır. Çünkü bu dönemde her bir yumurtalıkta birden fazla yumurta hücresi büyümeye hazırdır. Aşılama tedavisinde hedef, maksimum 3 tane yumurta hücresinin büyümesini sağlamaktır. Bu yüzden tüp bebek tedavisiyle kıyaslandığında aşılama tedavisinde kullanılan ilaçların dozu daha düşüktür. Birden fazla yumurtanın büyümesini hedeflemekteki amaç gebelik oluşmasının oranını artırmaktır.

Aşılama evreleri, Aşılama tedavisine adetin 2. ya da 3. günü başlanır. Çünkü bu dönemde her bir yumurtalıkta birden fazla yumurta hücresi büyümeye hazırdır. Aşılama tedavisinde hedef, maksimum 3 tane yumurta hücresinin büyümesini sağlamaktır. Bu yüzden tüp bebek tedavisiyle kıyaslandığında aşılama tedavisinde kullanılan ilaçların dozu daha düşüktür.

Birden fazla yumurtanın büyümesini hedeflemekteki amaç gebelik oluşmasının oranını artırmaktır. İlaçla uyarılmadığı takdirde vücut yalnızca bir adet yumurta büyütecektir. Aşılama tedavisinde kullanılan ilaçlar ise birden fazla yumurtanın büyümesini sağlar.

Aşılama tedavisinde kullanılan ilaçlar hap ya da iğne formunda olabilir. Kullanılan iğnelerin içinde vücudun yumurta hücrelerini büyütmek için ürettiği hormonun aynısı vardır. Haplar ise vücudun ürettiği hormon miktarını artırmaya yarar.

Tedavi için hap kullanılacaksa; adetin 2. ya da 3. gününden itibaren başlanır, 5 gün boyunca ilaç alınır. Haplarının bitiminden yani son tabletin alınmasından 2-3 gün sonra anne adayı ilk kontrole çağrılır. Şayet iğne kullanılacaksa da yine adetin 2. ya da 3. gününden itibaren başlanır ve tedavi 4-5 gün sürer. İğneler hastanın yaşına ve kilosuna uygun dozlarda günlük olarak yapılır. Bittikten sonra anne adayı ultrason kontrolüne çağrılır.

Kontrollerin amacı yumurtanın içinde bulunduğu folikülün gelişiminin takip edilmesi, çapının artışının izlenmesidir. Hap ya da iğne fark etmeksizin yumurtalıkların kullanılan ilaçlara cevabı, belirli aralıklarla ultrasonla takip edilmelidir. Ultrason kontrollerinde yumurtalıkların tepkisine göre kullanılan ilaçların dozu ayarlanır. Folikül çapı belirli bir aşamaya (17-20 mm) ulaşınca yumurta çatlatma iğnesinin yapılması gerekir. Yumurta çatlatma iğnesi gebelik hormonu içerir ve folikülün çatlayarak içindeki yumurta hücresinin tüpe geçmesini sağlamak için yapılır. Böylece yumurtlama zamanı hekimin müdahalesiyle belirlenmiş olur.

Yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra yumurta hücresi 36 saat içinde kendisini çevreleyen su keseceğinden kopup, yumurtalıktan ayrılarak tüpün içine geçer. İğne yapıldıktan sonra 24-36 saat içinde aşılama işlemi yapılır.

Yani yumurta çatlatma iğnesi verildikten yaklaşık 36 saat sonra çift kliniğe beklenir ve baba adayından alınan sperm örneğinden seçilen hareketli spermler bir kateter yardımıyla rahim içine bırakılır. Hareketli spermleri hareketsiz spermler ve hücre artıklarından ayırabilmek için özel bir sperm yıkama işlemi yapılır. Bu işlem de yaklaşık 2-3 saat sürer.

Aşılama işlemi, sağlıklı spermlerin rahim ağzından rahim içine geçerken karşılaşabileceği engelleri de ortadan kaldırmış olur. Çünkü spermler, kateterin içinde rahim ağzını geçerek direkt rahim içine bırakılır. Dolayısıyla rahim ağzındaki olası engellerle karşılaşma riski de ortadan kaldırılmış olur. Bundan sonra spermlerin tüplerin içine geçerek yumurtaya ulaşması beklenir.

Aşılama işleminin avantajları;

Yumurtlama zamanını belirleyebilmek ve sonrasında sperm ve yumurtanın karşılaşma olasılığını artırmak

Sağlıklı spermlerin rahim içine geçerken, rahim ağzında karşılaşabileceği engelleri ortadan kaldırmak

Yumurtalıklarda birden fazla yumurtanın gelişmesini sağlayarak gebelik şansı artırmak

Tema---Nemesis---css_05
İstanbul Genital Estetik Merkezi
Üsküdar Caddesi, Yukarı Mahalle, No: 24, Kartal/ İSTANBUL
Tema---Nemesis---css_08
0532 206 58 40
Tema---Nemesis---css_12
kadirsagkol@gmail.com
Asistan Derya Atasoy'dan Bilgi Alabilirsiniz.