Aşılama ile hamilelik
Aşılama ile hamilelik, Doğal yollarla hamile kalamayan kadınlar için geliştirilmiş bir yöntemdir. Tıp literatüründe artifisiyel inseminasyon olarak adlandırılan aşılama yöntemi, yumurtlama öncesinde erkeğin spermleri doğrudan rahmin içine enjekte edilmesidir. 1990 yılından bu yana modern anlamda uygulanmaya devam eden aşılama yöntemi en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Yapılan tetkikler sonucunda sperm analizinde problem ile karşılaşılmışsa öncelikle aşılama yöntemi uygulanır. Ancak 2-3 kez aşılama yöntemi uygulanmış ve olumlu bir sonuç alınamamışsa tüp bebek tedavisine başlanılabilir.
Aşılama ile hamilelik
Doğal yollarla hamile kalamayan kadınlar için geliştirilmiş bir yöntemdir. Tıp literatüründe artifisiyel inseminasyon olarak adlandırılan aşılama yöntemi, yumurtlama öncesinde erkeğin spermleri doğrudan rahmin içine enjekte edilmesidir. 1990 yılından bu yana modern anlamda uygulanmaya devam eden aşılama yöntemi en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir.
Aşılama tedavisinde erkeğin spermleri alınırken hızlı hareket eden sağlıklı spermler seçilir. Alınan spermler yumurtaya yakın bir yere bırakılarak tüplere daha rahat ulaşmaları sağlanır. Ancak tüm bu işlemler öncesinde alınan spermler laboratuvar ortamında bazı işlemlerde geçirilir. Yapılan bu işlemler ile spermlerin hareketlilik ve kalite kazanması sağlanırken rahime enjekte edilmesi durumunda anne adayı herhangi bir acı veya sızı hissetmez.
Aşılama Yöntemi Kimlere Uygulanır ?
Aşılama yöntemi 1-2 yıl boyunca korumasız ilişkiye girilmesine rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Çeşitli nedenlerden dolayı çocuk sahibi olamayan aileler öncelikle doktora başvurmalı ve gerekli olan tüm test ve tetkikleri yaptırmalılardır. Altta yatan bir hastalık veya neden söz konusu ise öncelikle bu neden ortadan kaldırılmalı veya hastalık tedavi edilmelidir.
Yapılan tetkikler sonucunda sperm analizinde problem ile karşılaşılmışsa öncelikle aşılama yöntemi uygulanır. Ancak 2-3 kez aşılama yöntemi uygulanmış ve olumlu bir sonuç alınamamışsa tüp bebek tedavisine başlanılabilir.
- Hafif sperm bozukluklarında
- Anti sperm antikorların varlığında
- Nedeni bilinmeyen infertilite durumlarında
- Rahim ağzı salgısı bozukluklarında
- Hafif endometriosis durumlarında
- Cinsel ilişkinin mümkün olmadığı durumlarda
Aşılama Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler ?
- Aşılama işlemi sonrasında ilk 15 dakika mutlaka istirahat edilmelidir.
- Gebelik sonucu alınana kadar ağır yük kaldırma, ağır iş ve spor gibi aktivilerden kaçınılmalı.
- Aşılama sonrasında regl ağrısına benzer ağrı ve az miktarda kanama normaldir.
- Aşılama sonrasında cinsel ilişkinin herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Bu durum gebelik olasılığını arttırmayacağı gibi azalmasınada neden olmamaktadır.
- Aşılamadan 14 gün sonra kanda gebelik testi (beta-hCG) yapılır.
Aşılama Sonrası Gebelik Belirtileri Nelerdir ?
- Göğüsler ağrı ve büyüme
- Göğüs uçlarında aşırı hassasiyet
- Hafif hissedilen bel ağrıları
- Kasıklarda hissedilen ağrı ve sancılar
- Damarlarda belirginleşmeler
- Dudaklard kuruluk
- Kabızlık