Aşılamada cinsel perhiz
Aşılamada cinsel perhiz, Gebelik arzulayan bazı çiftlerin, tekrarlayan kereler tüp bebek tedavisi görmelerine rağmen gebelik elde edemiyor oluşu ve ardı ardına alınan olumsuz sonuçlar tüp bebek tedavilerinde bebek sahibi olma hayali kuran çiftleri ve merkezleri yeni yöntemler keşfetmeye davet ediyor. Aşılama tedavisi öncesi eşlerin ikisin de kısırlık açısından araştırılmış ve sorunun tespit edilmiş olması gerekmektedir. Yumurtalıkların uyarılması için anne adayına doğru dozda ve doğru ilaçların verilebilmesi için, sorunun tespit edilmiş olması gerekir.
Aşılamada cinsel perhiz, Gebelik arzulayan bazı çiftlerin, tekrarlayan kereler tüp bebek tedavisi görmelerine rağmen gebelik elde edemiyor oluşu ve ardı ardına alınan olumsuz sonuçlar tüp bebek tedavilerinde bebek sahibi olma hayali kuran çiftleri ve merkezleri yeni yöntemler keşfetmeye davet ediyor.
Aşılama tedavisi öncesi eşlerin ikisin de kısırlık açısından araştırılmış ve sorunun tespit edilmiş olması gerekmektedir. Yumurtalıkların uyarılması için anne adayına doğru dozda ve doğru ilaçların verilebilmesi için, sorunun tespit edilmiş olması gerekir. İlaç kullanımı ardından ise düzenli ve sık aralıklarla yumurta hücrelerinin gelişimi takip edilir.
Yumurtaların istenilen boyuta ve olgunluğa ulaşması durumunda çatlatma iğnesi uygulanır. Bu iğnenin yapılmasının 32-36 saat sonrasında ise aşılama yapılır. Çiftin, çatlatma iğnesinden sonra tam zamanında tüp bebek merkezinde olması oldukça önemlidir. Bu noktada gerek duyulursa yumurta hücrelerini kontrol etmek adına ultrason kontrolleri sırasında kan değerleri de incelenebilir.
- Aşılama öncesi gebe kalamama sebepleri araştırılmalıdır.
- Baba adayının sperm testi yapılmalıdır.
- Anne adayı detaylı bir şekilde muayene edilir ve rahmin ve yumurtalıkların durumu araştırılır.
- Yumurtlama tedavisi için hormon değerleri önemlidir. Bu sebeple de doktor, hormon tahlili talep edebilir.
- Tüplerin tıkalı olup olmadığını araştırmak adına aşılama tedavisinden önce HSG (ilaçlı rahim-tüp filmi), histeroskopi ya da laparoskopi yapılması gerekebilir.
- Aşılama tedavisinden 3 gün önce cinsel perhize girmek gerekir. Ancak cinsel perhiz süresi 5 günü de geçmemelidir.
- Anne ve baba adayı bu tedaviye psikolojik olarak hazırlanmalıdır. Yalnızca anne adayının bu sürece katılması, stresi arttıracaktır. Bu sebeple de yakın çevreden destek istenebilir.
- Tedavi sürecinin çifti tıbbi olarak olmasa da psikolojik olarak yorabileceği bilinmelidir. Bu sebeple gerek duyulursa psikolojik danışmanlık almaktan çekinmemek gerekir.
- Günlük hayatta yaşanan stres minimum seviyede tutulmalıdır. Özellikle anne adayı aşırı stresli ortamlardan kaçınmalıdır.
- Tedavi süresince anne ve baba adayı tedavinin her aşamasında birbirine destek olmalıdır. Çift, karşılıklı olarak duygusal desteği esirgememelidir.
- Anne ve baba adayının tedaviden önce herhangi bir şekilde ağır egzersizler yapması ya da aşırı sıcak ortamlarda bulunması önerilmez.
- Anne adayı ise sigara içiyor ise tedaviden 3 ay önce bırakmış olmalıdır.
- Eşlerin tedaviye öncesi tedavi hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
- Anne adayı uygun kiloya ulaşmalıdır. Aşırı zayıflık ya da aşırı kiloluluk gebelik şansını olumsuz etkilemektedir.