Hotline
+905322065840

Aşılama hangi gün yapılır

Aşılama hangi gün yapılır, Aşılama tedavisinde, kadının yumurta gelişimi optimum olsun diye, yumurta büyümesini geliştirici ilaçlar, kadının adet kanamasının ilk 3 günü içinde başlanır. Bu dönemde ultrasonografi ile kadının yumurta gelişimi 2 veya 3 günde bir takip edilir. Yaklaşık olarak 10 gün süren tedavinin ardından uygun büyüklükte yumurta elde edildiğinde çatlatma iğnesi yapılır.

Aşılama hangi gün yapılır, Aşılama tedavisinde, kadının yumurta gelişimi optimum olsun diye, yumurta büyümesini geliştirici ilaçlar, kadının adet kanamasının ilk 3 günü içinde başlanır. Bu dönemde ultrasonografi ile kadının yumurta gelişimi 2 veya 3 günde bir takip edilir.

Yaklaşık olarak 10 gün süren tedavinin ardından uygun büyüklükte yumurta elde edildiğinde çatlatma iğnesi yapılır. Çatlatma iğnesi yapıldıktan 36 saat sonra erkekten sperm alınarak aşılama işlemi gerçekleştirilir. Aşılama tedavisinde, kadının yaklaşık olarak 4-5 kez ultrasonografi için doktoruna gelmesi gerekirken, erkeğin sadece aşılama günü sperm örneği için gelmesi yeterlidir.

Erkek sperm örneği verdikten birkaç saat içinde aşılama için kullanılacak yoğunlaştırılmış sperm materyali özel bir katater yardımıyla kadının rahmine verilir. İşlem sonrası kadının yaklaşık 15 dakika boyunca yatay pozisyonunda kalması önerilir.

Aşılama İşleminin Maliyeti Nedir?

Aşılama işleminin maliyeti, tüp bebek işleminin maliyetinin yaklaşık olarak beşte biri kadardır. Ülkemizde tüp bebek tedavisi sırasında devlet desteğinden yararlanabilme şartlarından biri de 2 kez yumurta büyümesi için kadının iğne uygulaması ile aşılama tedavisi görmesine rağmen gebelik elde edememesidir (tüplerin iki taraflı tıkalı olduğu veya ciddi sperm bozukluğu olan durumlar hariç).

Aşılama İşlemi Sonrası Ne Zaman Gebelik Testi Yapılmalıdır?

Aşılama işlemi yapıldıktan 10-12 gün sonra, kanda gebelik testi yapılabilir.

Aşılama Tedavisi Kimlere Yapılmaz?

  • Erkekte ciddi sperm bozukluğu olduğu durumlarda yapılmaz.
  • Kadının her iki tüpü tıkalı ise yapılmaz.
  • Kadının yumurta rezervi çok düşük ise (kadın ileri yaşı, endometriozis vb) yapılmaz.

Aşılama Tedavisi Kimlere Yapılabilir?

  • Kadında veya erkekte kısırlığı açıklayabilecek bir durum ortaya çıkarılamadıysa (açıklanamayan infertilite) yapılabilir.
  • Erkek sperminde hafif bozukluklar var ise yapılabilir.
  • Kadının en azından bir tüpü açık ise yapılabilir.
  • Kadının rahminde bir anormallik yok ise yapılabilir.
  • İnfertilite (kısırlık) problemi yaşayan çiftlere yıllardır, her çifte özel, uygun tedaviler uygulayarak, çocuk sahibi olmaları konusunda yardımcı olmaktayım. Bu yardım sırasında, aşılama oldukça sık kullandığım bir tedavi şeklidir. Aşağıdaki yazıda aşılamanın ne olduğu, tedavi süreci, maliyeti, kimlere uygun kimlere uygun olmadığı hakkında faydalı bilgileri içerdiğini düşündüğüm yazımı paylaşıyorum.
  • Aşılama Nedir?
  • Aşılama;erkekten alınan üreme hücrelerinin (spermlerin), laboratuvar koşullarında bazı özel solüsyonlardan geçirilerek (sperm yıkanması) daha kaliteli, yoğun hale getirilmesinden sonra özel kateterler yardımıyla, kadının rahminin içine verilmesidir.
  • Aşılama uygulaması,infertilite (kısırlık) tedavisinde sık kullanılan bir yöntemdir. Aşılama yöntemi ile gebelik elde etme şansı, normal cinsel ilişki ile gebelik elde etme şansından daha yüksektir. Ancak tüp bebek tedavisi ile gebelik elde etme şansından daha azdır. Tahmini başarı oranı her aşılama işlemi için yaklaşık %15-20’dir.

Tema---Nemesis---css_05
İstanbul Genital Estetik Merkezi
Üsküdar Caddesi, Yukarı Mahalle, No: 24, Kartal/ İSTANBUL
Tema---Nemesis---css_08
0532 206 58 40
Tema---Nemesis---css_12
kadirsagkol@gmail.com
Asistan Derya Atasoy'dan Bilgi Alabilirsiniz.