Hotline
+905322065840

Aşılama yapılanların yorumu

Aşılama yapılanların yorumu

Aşılama yaptıranların yorumu, Ülkemizde her yıl binlerce bebek yardımcı üreme teknikleri ile dünyaya gelmektedir. Aşılama Tedavisi Nedir ? Döllenmeyi kolaylaştırmak için erkekten alınan spermlerin kadının rahmine yerleştirilmesi işlemine aşılama (intrauterin inseminasyon) denir. Aşılama tedavisinde amaç tüplere ulaşan kaliteli sperm sayısını artırarak kadının gebe kalma şansını artırmaktır. Tüp bebek tedavisinden farklı olarak spermin kendisi gidip yumurtayı döller. O yüzden aşılama yapılacak çiftte sperm sayı ve kalitesinde ciddi bozukluk olmaması gerekir.

Aşılama yaptıranların yorumu, Ülkemizde her yıl binlerce bebek yardımcı üreme teknikleri ile dünyaya gelmektedir. Aşılama Tedavisi Nedir ? Döllenmeyi kolaylaştırmak için erkekten alınan spermlerin kadının rahmine yerleştirilmesi işlemine aşılama (intrauterin inseminasyon) denir. Aşılama tedavisinde amaç tüplere ulaşan kaliteli sperm sayısını artırarak kadının gebe kalma şansını artırmaktır.

Tüp bebek tedavisinden farklı olarak spermin kendisi gidip yumurtayı döller. O yüzden aşılama yapılacak çiftte sperm sayı ve kalitesinde ciddi bozukluk olmaması gerekir. Ayrıca spermin yumurtaya ulaşıp dölleyebilmesi için kadında tüplerden en az birinin açık olması gerekir.

Aşılama Tedavisi Kimlere Yapılır?

  • 1 yıl korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamayan hastalara
  • Açıklanamayan kısırlık teşhisi konmuş hastalara
  • Ejekulasyon (boşalma) problemi olan hastalara
  • Sperm sayısı ve hareketinde azalma olan hastalara uygulanabilir.

Aşılama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Aşılama tedavisine adetin 2. veya 3. günü başlanır. Tedaviye başlamadan önce ultrason ile rahim ve yumurtalıklar kontrol edilir. Rahimde polip, myom vs olmadığından, yumurtalıklarda ise kist olmadığından emin olunduktan sonra yumurta geliştirici ilaçlara başlanır.

Ayrıca gebelik öncesi yapılması gereken testlere (TSH, toksoplasma, rubella, CMV, hemogram, karaciğer fonksiyon testleri, böbrek fonksiyon testleri, hepatit markerlar) aşılama tedavisinden önce bakmak gerekir.

Adetin 2. veya 3. günü iğne kullanmaya başlayan hasta her gün aynı saatte jinekologunun belirlediği dozda ilacını kullanır. Daha sonra söylenen tarihte yumurta gelişiminin takibi için tekrar kontrole gelir.

Eğer yumurta gelişimi için hap kullanılacaksa hapa adetin 5. günü başlanır. Günde 1 veya 2 defa 5 gün boyunca ilaç kullanılır.

Aşılama Tedavisinde Ultrason Hangi Sıklıkta Yapılır?

Ultrason bakılma sıklığı hastadan hastaya değişmekle beraber genelde 5 gün ilaç kullandıktan sonra jinekolog hastasını kontrole çağırır. Yumurtanın boyutuna göre 2-3 gün aralıklarla yumurtaların gelişimini ultrason ile kontrol eder.

Yumurta takibinde vajinal ultrason tercih edilir. Çünkü transvajinal ultrason ile folikül boyutu daha doğru bir şekilde ölçülmektedir. Özellikle adetli iken hastalar vajinal ultrasona girmekten rahatsızlık duyar. Ama şunu unutmayın ki jinekologunuz bu duruma alışkındır, rahatsız olmaz. O yüzden sizin de adetli iken transvajinal ultrasona girmekten çekinmenize gerek yoktur.

Tema---Nemesis---css_05
İstanbul Genital Estetik Merkezi
Üsküdar Caddesi, Yukarı Mahalle, No: 24, Kartal/ İSTANBUL
Tema---Nemesis---css_08
0532 206 58 40
Tema---Nemesis---css_12
kadirsagkol@gmail.com
Asistan Derya Atasoy'dan Bilgi Alabilirsiniz.