Aşılama gebelik hesaplama
Aşılama gebelik hesaplama, Aşılama sonrası gebelik testi belirtileri ve hesaplama, Aşılama hamileliği kolaylaştırmak için yapılan bir tedavi yöntemidir. Aşılama yöntemi, yardım edilerek üremenin olmasını sağlamaktır. Aşılama rahim boşluğunun yani yumurtanın içerisine spermin enjekte edilmesidir. Aşılamadaki amaç ise rahim ağzını devre dışı bırakarak, birçok sağlıklı spermin rahim içine, sonrasında da tüplere ulaşmasını sağlamakla hamile kalma şansı arttırılır.
Aşılama gebelik hesaplama, Aşılama sonrası gebelik testi belirtileri ve hesaplama, Aşılama hamileliği kolaylaştırmak için yapılan bir tedavi yöntemidir. Aşılama yöntemi, yardım edilerek üremenin olmasını sağlamaktır.
Aşılama rahim boşluğunun yani yumurtanın içerisine spermin enjekte edilmesidir. Aşılamadaki amaç ise rahim ağzını devre dışı bırakarak, birçok sağlıklı spermin rahim içine, sonrasında da tüplere ulaşmasını sağlamakla hamile kalma şansı arttırılır.
Aşılama adet kanamasının 1.günü başlamaktadır. İlk ultrasondan sonra kadının kullanması gerek ilaçlar verilir. Günlük olarak ilaca başlanır. İlacın etkinliği için devamlı ultrasona alınır ve izlenir. Aşılama sonrası ve aşılama yapılırken hafif bir ağrı yaşanabilir bazılarında ise hiç ağrı olmaz. Korkulacak bir işlem değildir.
Anestezi gerektirmez. Kanama olmaz ama lekelenmeler olabilir. Bu durum önemli değildir, hamile kalmanızı da engellemez. Aşılamanın olduğu gün ve ertesi gün cinsel ilişki olmamalıdır. Yumurta istenilen gelişime geldiği zaman, yumurta hücresinin yumurtalıklardan atılması sağlamak için çatlatma iğnesinin bir kez yapılması gerekir.
İğne yapıldıktan 36 saat sonra aşılama işlemi başlayarak kadının eşinin spermi istenir, rahim içine enjekte edilir.
Aşılama yapıldıktan sonra genellikle 3 haftadan sonra belirtiler başlamaktadır. Normal hamilelik belirtileri nasıl oluyor ise aşılamada aynen olduğu gibidir.
Aşılamadan sonra kan testi ya da idrar testi ile hamileliğinizi öğrenebilirsiniz. Genellikle aşılamadan 14 gün sonra testinizi yaptırabilirsiniz.
Aşılama Başarı Oranları
Aşılama altta yatan kısırlık (infertilite) nedenine bağlı olarak normal ilişkiye oranla %5 – 20 artış sağlayabilir. Şans uygulama sayısı arttıkça biraz daha artar. Teorik olarak bir sınır olmamakla birlikte 6 – 7 seferden fazla denenmemesini öneririz.
Eğer evlilik ve kısırlık (infertilite) süresi uzunsa aşılama denenmeden direkt tüp bebek ve mikroenjeksiyona geçilebilir.
Aşılama şu hastalar için önerilmez:
- Follop tüplerinde ciddi rahatsızlığı olan kadınlarda
- Pelvik enfeksiyonu olan kadınlar
- Çikolata kisti olanlar
Aşılama yaptıranlar nelere dikkat etmelidir ?
İşlem sırasında rahime uzanan kataterin vermiş olduğu etki neticesinde hafif ağrı ve kramp duyulması normaldir. Bu ağrı genellikle smear testi esnasında gerçekleşen ile aynı şiddettedir. Katater çıkarıldıktan hemen sonra hiçbir etki hissedilmez. İşlemin sonlanmasıyla birlikte bir süre uzanmanız istenir. Biraz dinlendikten sonra günlük işlerinize rahatça geri dönebilirsiniz.
Aşılama sonrası genellikle döllenmenin desteklenmesi için progesteron hormonu takviyesi yapılır. Yaklaşık 1 hafta sonra ise kandaki hormon düzeylerini takip etmek için kan testi istenebilir.