Aşılama günah mı
Aşılama günah mı, Aşılama ile ilgili diyanet işlerinin açıklaması aslında nettir. İster kadın, ister erkekteki bir kusur sebebiyle, tabii ilişkiyle gebeliğin gerçekleşmesi mümkün olmadığı takdirde, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 20.05.1992 tarihli kararına göre; a) Döllendirilecek yumurta ve spermin her ikisinin de nikâhlı eşlere ait olması, yani bunlardan herhangi birisinin yabancıya ait olmaması;
Aşılama günah mı
Aşılama ile ilgili diyanet işlerinin açıklaması aslında nettir. İster kadın, ister erkekteki bir kusur sebebiyle, tabii ilişkiyle gebeliğin gerçekleşmesi mümkün olmadığı takdirde, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 20.05.1992 tarihli kararına göre;
a) Döllendirilecek yumurta ve spermin her ikisinin de nikâhlı eşlere ait olması, yani bunlardan herhangi birisinin yabancıya ait olmaması;
b) Döllenmiş olan yumurta, başka bir kadının rahminde değil de yumurtanın sahibi olan eşin rahminde gelişmesi;
c) Bu işlemin, gerek annebabanın gerek doğacak çocuğun maddi, ruhi ve akli sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisinin olmayacağı tıbben sabit olmak şartıyla, tüp bebek yöntemine başvurmakta bir sakınca yoktur.
Başka kadının yumurtası veya kocası dışında yabancı bir erkekten alınan sperm ile bir kadının gebeliğinin sağlanması ise caiz değildir.
Aşılama yöntemi zorlu bir işlem mi?
Aşılama yöntemi oldukça pratik bir yöntem olsa da yalnızca deneyimli ve uzman kişiler tarafından uygulanması gerektiği unutulmamalıdır. Aşılama yöntemine başvurmadan önce, çiftin doğal yollardan gebelik denemiş olması gerekmektedir. 35 yaşından küçük olan anne adayları için doğal yollardan gebelik sağlama süresi 1 yıl iken, 35 yaşının üzerindeki anne adayları için doğal yollardan gebelik bekleme süresi 6 aydır. Bu sürede gebelik sağlayamayan çiftlerin bir uzmana başvurması önemlidir.
Aşılama yönteminde anne ya da baba adayı herhangi bir sorun ya da zorluk yaşamamaktadır.Günümüz teknolojisiyle ağrı ve acı oranı sıfırdır. Yan etkileri neredeyse yoktur.
Aşılama yöntemi hangi şartlarda uygulanır?
Aşılama yöntemi, kısırlık sorunu olan her çifte uygulanan bir yöntem değildir. Öncelikle baba adayında sperm hücresinin bulunması gerekmektedir. Aynı şekilde anne adayının da yumurtalık rezervlerinin yeterli ve kaliteli olma şartı aranmaktadır.
Şayet bu iki faktörde eksiklikler mevcut ise tüp bebek tedavisinin denenmesi gerekebilir. Gerekli tetkik ve tahlillerin yapılmasının ardından aşılama yöntemine uygun olan çiftler için tedavi süreci başlamaktadır.
Aşılama tedavisinden önce nelere dikkat etmelidir?
Aşılama yönteminden önce anne ve baba adaylarının başarı şansını düşürmemek adına dikkat etmesi gereken faktörler bulunmaktadır. Baba adayından sağlıklı sperm hücreleri elde edilmesi için tedaviden önce alkol ve sigara kullanımının bırakılması gerekmektedir. Baba adayının zararlı alışkanlıklara başvurması, sperm hücrelerinin kalitesini ve sayısını azaltacaktır.
Anne adayı ise, aşılama tedavisinden önce vajinal bölgesine herhangi bir krem, losyon ya da farklı bir kimyasal ürün sürmemesi gerekmektedir. Rahme sperm hücreleri bırakılacağından bu maddeler enfeksiyona ya da çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilir.
Aşılama basit bir işlem olsa da oldukça ciddi bir işlemdir. Bu sebeple merkezin güvenilir ve başarı oranlarının yüksek olmasına dikkat edilmelidir.