Hotline
+905322065840

Aşılama zor bir işlem mi

Aşılama zor bir işlem mi

Aşılama zor bir işlem mi ? İnfertilite (kısırlık) problemi yaşayan birçok çift, tıptaki gelişmelerle birlikte günümüzde çocuk sahibi olabilmekte. Kısırlık tedavisi yöntemlerinden bir tanesi de inseminasyon olarak da adlandırılan aşılama işlemidir. Yardımcı üreme teknikleri arasında en yaygın olarak kullanılan ve en basit tekniklerden bir tanesi aşılamadır. Gebeliğin oluşma şansını %30’lara kadar çıkarabilen bu yöntem, tüp bebek tedavisi alması gerekmeyen hastalar için uygun bir seçenektir.

Aşılama zor bir işlem mi ?

İnfertilite (kısırlık) problemi yaşayan birçok çift, tıptaki gelişmelerle birlikte günümüzde çocuk sahibi olabilmekte. Kısırlık tedavisi yöntemlerinden bir tanesi de inseminasyon olarak da adlandırılan aşılama işlemidir. Yardımcı üreme teknikleri arasında en yaygın olarak kullanılan ve en basit tekniklerden bir tanesi aşılamadır.

Aşılama (İnseminasyon) Nedir?

Aşılama nedir sorusunun en kısa yanıtı, çocuk sahibi olmak isteyen bir çiftte erkekten sperm hücrelerinin alınarak döllenme için uygun hale getirilmesi ve anne adayının rahmine bırakılmasıdır. Gebeliğin oluşma şansını %30’lara kadar çıkarabilen bu yöntem, tüp bebek tedavisi alması gerekmeyen hastalar için uygun bir seçenektir. Daha kolay, hızlı ve az maliyet gerektiren bir işlem olması nedeniyle kısırlık sorunu ile başvuran kişilerde yapılan genel muayeneler sonrasında çok ciddi bir soruna rastlanmaması durumunda genellikle ilk seçenek olarak aşılama tedavisi yapılır.

Bir yıl düzenli ve korunmasız ilişkiye rağmen bebek sahibi olamayan çiftlerde aşılama tedavisine karar verilmeden önce üreme sağlığının araştırılmasına yönelik bazı testlerin uygulanması gerekir. Kadında ultrasonografik inceleme, jinekolojik muayene, tüplerin durumunun araştırılması ve hormon seviyelerinin incelenmesi; erkekte ise sperm analizi gibi testlerin uygulanmasının ardından çift için hangi üreme tedavisinin uygun olduğuna karar verilir. Her iki tüpü de tıkanmış durumda olan kadınlar ve semen analizinde sperm sayısının çok düşük olduğu tespit edilen erkekler doğrudan tüp bebek tedavisine yönlendirilmelidir. Hangi yöntemin uygulanması gerektiğini belirlemede kadının yaşı ve yumurta rezervi gibi faktörler de dikkate alınır.

Genel olarak:

  • Erkekte boşalma sorununun bulunması
  • Semendeki sperm sayısında hafif bir düşüklük olması
  • Cinsel birlikteliği önleyen vajinismus ve benzeri sağlık sorunlarının varlığı
  • Kadında polikistik over sendromunun bulunması
  • Şiddetli olmayan endometriozis vakaları
  • Nedeni bilinmeyen (idiopatik) kısırlık olgularında aşılama tedavisi en uygun seçenek olmakla birlikte bu gibi sorunları bulunan çiftlerde aşılama işlemi başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Aşılamanın Tutması İçin Yapılması Gerekenler

Aşılamanın tutması için yapılması gerekenler, işlem öncesinde doktorunuz tarafından size aktarılır. Erkekten alınan sperm örneğinde sperm sayısının 1 milyona ulaşması başarı şansını yükseltir. Bunun için erkeğin işlem öncesi 3 gün ejekulasyon yaşamamış olması gerektiğinin üzerinde durulmalıdır. Bunun haricinde tedavi öncesi süreçte, işlem sırasında ve aşılama sonrasında hekiminiz tarafından verilen önerileri dikkate almanız, size reçetelenen ilaçları düzenli olarak kullanmanız ve kontrollerinize zamanında gitmeniz tedavideki başarı şansınızı yükseltecektir.

Tema---Nemesis---css_05
İstanbul Genital Estetik Merkezi
Üsküdar Caddesi, Yukarı Mahalle, No: 24, Kartal/ İSTANBUL
Tema---Nemesis---css_08
0532 206 58 40
Tema---Nemesis---css_12
kadirsagkol@gmail.com
Asistan Derya Atasoy'dan Bilgi Alabilirsiniz.