Hotline
+905322065840

Aşılamanın gebelikte faydaları

Aşılamanın gebelikte faydaları

Aşılamanın gebelikte faydaları, Aşılama nasıl yapılır: Âdetin genelde 2. ile 5. günleri arasında başlanılan bazı ilaç tedavileri ile yumurtalıkların çalıştırılması ve yumurta üretimi sağlanır. Ultrason takiplerinde belli bir ölçüye ulaşan, içinde yumurta içeren ‘foliküller’, karından veya kalçadan yapılan ‘çatlatma iğnesi’ ile çatlatılır. Bu şekilde yapılan çatlatma iğnesinden yaklaşık 36 saat sonra yumurtlama (ovulasyon) olayı gerçekleşecektir. Yumurtlama olup olmadığı ise adetin 21. gününde (beklenen adet tarihinden 1 hafta önce) kanda progesteron düzeyine bakılarak anlaşılır.

Aşılamanın gebelikte faydaları

Aşılama nasıl yapılır: Âdetin genelde 2. ile 5. günleri arasında başlanılan bazı ilaç tedavileri ile yumurtalıkların çalıştırılması ve yumurta üretimi sağlanır. Ultrason takiplerinde belli bir ölçüye ulaşan, içinde yumurta içeren ‘foliküller’, karından veya kalçadan yapılan ‘çatlatma iğnesi’ ile çatlatılır. Bu şekilde yapılan çatlatma iğnesinden yaklaşık 36 saat sonra yumurtlama (ovulasyon) olayı gerçekleşecektir.

Bu dönemde erkek eşten mastürbasyon yolu ile alınan meni (ejekulat, semen) laboratuvar ortamında özel bir işlemden geçirilir ve meni içindeki sağlıklı spermler elde edilir. Bir tüp içerisinde laboratuvardan verilen sağlıklı spermleri içeren bu solüsyon özel bir kateter ile jinekolojik muayene pozisyonunda yatan ve vajinası içerisine ‘spekulum’ adında bir alet yerleştirilerek vajinası açılan kadının rahim içine enjekte edilir. İşlem ortalama olarak 5-10 dakika sürer.

Aşılama işleminden önce Aşılama neden yapılır onu inceleyelim;

Kısırlık Nedenleri: Kısırlığın %40 nedeni kadın, %40 erkek kaynaklı faktörlere bağlıdır. Bu da demek oluyor ki kısırlık nedeni sadece kadında değil, erkekte de eş zamanlı araştırılmalıdır. Çiftlerin %20’sinde ise infertilite nedeni bulunamaz. Buna da açıklanamayan infertilite denir.

Kadında Kısırlığın Nedenleri;

  • Yumurtalık rezervinin azalması
  • Yumurtlama olmaması
  • Tüplerin kapalı olması

Erkekte Kısırlığın Nedenleri;

  • Sperm sayısının az olması
  • Sperm hareketliliğinin az olması
  • Sperm morfolojisinde bozukluk olması

Yumurtalık rezervini anlamak için adetin 3. Günü FSH, LH, E2, Prolaktin, TSH hormonlarına bakılabilir. Ya da her hangi bir zamanda AMH hormonuna bakılabilir. Hormonlar dışında adetli iken ultrasonda antral folikül sayısına bakarak da yumurtalık rezervi hakkında fikir sahibi olunur.

Yumurtlama olup olmadığı ise adetin 21. gününde (beklenen adet tarihinden 1 hafta önce) kanda progesteron düzeyine bakılarak anlaşılır.

Tüplerin açık olup olmadığı ultrasonda belli olmaz. Tüplerin açık olduğu ilaçlı rahim filmi (histerosalpingografi) ile anlaşılır. Eğer her iki tüp de tıkalıysa aşılama vs gibi yöntemleri denemeden direk tüp bebek tedavisine geçmek gerekir.

Tema---Nemesis---css_05
İstanbul Genital Estetik Merkezi
Üsküdar Caddesi, Yukarı Mahalle, No: 24, Kartal/ İSTANBUL
Tema---Nemesis---css_08
0532 206 58 40
Tema---Nemesis---css_12
kadirsagkol@gmail.com
Asistan Derya Atasoy'dan Bilgi Alabilirsiniz.